Madhu Mathoera helpt organisaties diverser en inclusiever te maken en is één van de vaste trainers bij Babbage Company/De Redactie. “In mijn trainingen laat ik zien welke acties je kunt ondernemen om een diverse en inclusieve organisatie te creëren en welke ‘unconscious biases’ daarbij nog in de weg staan. Als je bijvoorbeeld kijkt naar je eigen socialmedia stream, dan zijn het vaak berichten van mensen die op jou lijken en dezelfde mening hebben. Je vriendengroep, achtergrond, het bedrijf waarvoor je werkt: het heeft allemaal invloed op de manier hoe je naar de wereld kijkt. Wanneer je teksten schrijft, neem je die vooroordelen onbewust mee. Je dénkt dat de doelgroep er op een bepaalde manier uitziet en bepaalde kenmerken heeft, maar ís dat wel zo?”
“Je denkt dat de doelgroep er op een bepaalde manier uitziet en bepaalde kenmerken heeft, maar ís dat wel zo?
Verder kijken dan begrijpelijkheid
Hoewel diversiteit en inclusie een thema is dat al veel langer speelt, steken steeds meer bedrijven en medewerkers er ook daadwerkelijk tijd en geld in. Madhu: “Vaak wordt er afgesproken voor alle externe én interne communicatie, zoals social media en de website, te gaan communiceren in B1. Maar organisaties moeten verder kijken dan begrijpelijk communiceren. Inclusief communiceren gaat om de verbinding die je maakt met de lezer. Een verbinding vrij van onbewuste vooroordelen, aannames en stereotypen. Door lezers en groepen in te sluiten in plaats van uit te sluiten, spreek je een grotere groep aan. En heb je het bijvoorbeeld over beeld, dan kan mooie diverse fotografie potentiële partners en medewerkers aantrekken, maar als je het verder niet in de organisatie zichtbaar en tastbaar maakt, zijn ze zo weer weg. Het moet wel consequent zijn. Dit betekent ook dat de directie en managers vanuit hun voorbeeldrol inclusief communiceren.”
Inclusieve taal
Ook inclusieve-taal expert en professional bij Babbage Company/De Redactie Annoesjka Brohm onderschrijft dat inclusieve taal veel verder gaat dan B1. Via LinkedIn geeft Annoesjka regelmatig tips voor inclusieve taal waarmee je niemand uitsluit, waaronder deze drie:
Volg onze training Inclusief communiceren
In de training Inclusief communiceren leer je op een creatieve en laagdrempelige manier wat inclusief communiceren is. Je leert hoe je dit toepast op bestaande teksten en krijgt handvatten mee hoe je dit als kompas gebruikt voor nieuwe schrijfopdrachten.
Celine staat klaar om je vragen te beantwoorden. Stuur je een appje of wil je liever meteen een afspraak maken?
Of laat je gegevens achter en dan belt Celine je zo snel mogelijk terug.
Scroll voor meer